zondag 12 februari 2012

Liesbeth Russel - Russel's Riding SchoolAl enkele jaren ken ik Charlotte via de dressuurlessen die zij bij mij volgt via mijn Russel's Riding School. Ik heb vanaf het begin van CV-coaching altijd met veel belangstelling naar de verhalen van Charlotte geluisterd.

Dressuurlessen
Op een dag kwam ik Charlotte lesgeven met haar paard Liberty. Het was al weer even geleden dat we elkaar hadden gezien en we waren beide heel enthousiast om samen met Liberty aan het werk te gaan. Ook is dit voor ons altijd een fijn moment om elkaar weer op de hoogte te stellen van onze persoonlijke ontwikkelingen m.b.t. onze paardenberoepen. Tijdens deze les werd toen vervolgens ineens héél zichtbaar dat onze energie door het paard werd overgenomen! Liberty was namelijk letterlijk helemaal door het dolle met énorm veel voorwaartse energie. Hierdoor ontstond een hilarische situatie, want Liberty is normaal gesproken met Charlotte een heel easy-going combinatie. Over het algemeen heeft namelijk zijn kuddeleven, het eten van gras en andere lekkere dingen de prioriteit in zijn leven weten wij. Door deze vrolijke voorwaartse beweging gebeurde er ook veel bij ons merkten we en zodoende kwam het idee om samen iets te gaan ondernemen. We wilden iets gaan doen met het gegeven dat onze energie dus een uitwerking heeft op het paard waar we op dat moment mee werken. Charlotte maakte mij er tijdens deze les én tijdens een volgend gezamenlijk experiment op dressuur- en handelsstal Pais nog eens extra van bewust hoe belangrijk de plaats van de instructeur in de piste is! Zowel de letterlijke keuze van de positie in de bak als de energie van de instructeur blijken dus van grote invloed te zijn op dit systemisch geheel van ruiter-paard-instructeur.

Coaching
Om dit idee verder uit te werken, volgde ik zelf ook nog een individuele coaching bij Charlotte op stal. Ik koos daar puur op gevoel een paard voor uit dat goed bij mij paste. Dit was geen paard van Charlotte en ik had dit paard ook nog nooit meegemaakt in één van mijn lessen en Charlotte had hier vooraf ook niets over verteld. Het bleek een paard vol energie te zijn en een paard dat nooit stopt met lopen, echt zoals ik mezelf ook authentiek herken. Een bijzonder goede match bleek achteraf en totaal onbewust tot stand gekomen. We gingen vervolgens aan de slag in de rijbak. Ik was vooral heel benieuwd naar het gedrag van het paard. Charlotte vertaalde de posities en het gedrag van het paard naar 'mensentaal'. Charlotte legt heel duidelijk uit wat het paard doet en waar dat voor zou kunnen staan. Vervolgens maakte ik zelf direct de vertaalslag naar mijn persoonlijke situatie. Voor mij kwam er een duidelijke eye-opener uit de coaching waardoor ik nóg meer uit mijn lesgeven kan gaan halen.

N.a.v. deze ervaringen willen we nu samen ruiters gaan coachen. Het gaat dan vooral om ruiters met een duidelijke coachvraag waarbij de nadruk ligt op een rijtechnisch aspect.

Voorbeelden:
* Welke informatie haal ik al uit de lichaamstaal van mijn paard voordat ik opstap en ga rijden?
* Waarom lukt een bepaalde oefening onder begeleiding van een instructeur bijvoorbeeld wel en zonder een stuk minder of zelfs helemaal niet meer?
* Waarom is het ene paard blij om je te zien en draait het andere paard zich juist van je af als je met een halster aankomt?
* Waarom is een paard soms heel anders op concours dan thuis in de training?
* Waarom loopt een paard ineens anders als er mensen aan de bakrand komen kijken?
* Waarom lukt een bepaalde oefening bij het ene paard wel en op het andere paard niet?
Of
* Waarom lukken bepaalde oefeningen bij de ene ruiter wel en bij de andere ruiter niet op hetzelfde paard?

We helpen graag!

Liesbeth Russel
www.russelsridingschool.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten