vrijdag 19 augustus 2011

Paardencoachervaringen van Boukje Lodewikus

Voor mijn opleiding tot gedragsspecialist wilde ik meer te weten komen
over het coachen met paarden.

Charlotte was enthousiast en stelde voor om het eerst zelf te ervaren. Je kunt er neutraal in stappen of met een vraagstuk. Ik besloot er neutraal in te stapen om te zien wat de paarden mij zouden laten zien.

Ik ging op een plaats in de wei staan, die voor mij goed voelde. Ik moest daar even gaan staan en dan zouden we gaan bekijken wat er ging gebeuren. Ik koos een plek waar ik een goed overzicht had op de wei en de paarden (de wei lag in een L-vorm, dus ik ging zo staan dat ik beide delen goed kon zien). Charlotte nam een neutrale plaats in, een stukje bij mij vandaan.

Eén van de vier paarden kwam direct naar me toe gelopen. Hij ging pal voor mij staan; weg overzicht! Op de vraag van Charlotte ‘wat mijn eerste reactie om te doen was’, stapte ik opzij, zodat ik weer het overzicht terug kreeg. Uiteraard stapte het paard mee. Een ander paard van de groep kwam ook in beweging en stapte naar Charlotte
toe. Dat paard duwde Charlotte van mij weg. Het andere paard bleef voor mij staan, als ik bewoog, dan bewoog het paard met mij mee. Het paard bij Charlotte dreef haar helemaal naar het eind van wei. Een van de paarden zette Charlotte in de baby-houding; beschermend. Wat gebeurde er veel in een korte tijd!

Door de heldere vragen van Charlotte, kon ik deze beelden (van de paarden)
naar mijn eigen situatie vertalen. Charlotte is een objectieve coach die
de dingen die de paarden laten zien goed kan uitleggen. Hierdoor was deze
ervaring bijzonder waardevol voor mij.

Groet, Boukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten